– Vi är behövda efterfrågade och uppskattade berättar Maria Ibsén från Ljusdals kommuns och Länsstyrelsens samordningskansli i Ljusdal. Hon fortsätter:
– Just nu är det Madeleine Appelgren, Charlotte Wibäck och jag från Criscom som tillsammans med kommunikatörer från olika länsstyrelser och Ljusdals kommun bemannar kommunikationsfunktionen här på samordningskansliet, berättar Maria Ibsén.
Det var i fredags som staben i Färila avvecklades och istället bildades ett samordningskansli inne i Ljusdal. Ljusdals kommuns och Länsstyrelsens samordningskansli är en egen organisation och samlar kompetenser från till exempel Länsstyrelser, kommun och försäkringsbolag.
– Tanken är att det ska bli lätt för invånarna att samla allt på ett ställe. Dessutom blir det lättare för oss kommunikatörer att samordna oss arbeta tillsammans. Nu när den mer akuta insatsfasen är över hanterar samordningskansliet bland annat frågor från markägare och boende i brandområdet. Vi utför nu en mer lågintensiv krishantering och arbetar på vanliga kontorstider tillsammans, säger Maria Ibsén.
– Vi från Criscom arbetar med att informera och fånga in erfarenheter från branden. Som tidigare svarar vi på frågor från press och allmänhet, uppdaterar FAQ, webb och har stöttat i uppstarten av Ljusdals kommuns och Länsstyrelsens samordningskansli, avslutar Maria Ibsén.
Under gårdagen (180814) lämnade de sista internationella brandstyrkorna Sverige efter sommarens omfattande skogsbränder i Gävleborgs län. Det var tre tyska brandsläckningshelikoptrar som skickades hem.