Criscom fyller 50 år 2014
Starten: SMiPS
Criscoms rötter finner vi i Sveriges Militära Psykförsvarsförening, SMiPS, grundat 1964 för att upprätthålla kompetensen hos krigsplacerad personal inom dåvarande Försvarsstabens Informationsavdelning, Fst/Info.
SMiPS växte snart till en ganska stor organisation och även de som inte var militärt krigsplacerade utan också hade sina rötter inom civila psykförsvarsorganisationer sökte medlemskap. I slutet av 1970-talet ändrades föreningens namn till Totalförsvarets Psykförsvarsförbund,ToPF, med ett övergripande riksansvar över fem regionala föreningar.
Militärt & civilt: ToPF
Nybildade ToPF – Totalförsvarets Psykförsvarsförbund – höll sitt första styrelsemöte den
3 januari 1980. Från början var målet först och främst att vidmakthålla kunskapsnivån hos de medlemmar, huvudsakligen press- och informationsofficerare, som redan var krigsplacerade på Försvarsmaktens informationstjänster, såväl centralt som regionalt.
Allteftersom medlemsstrukturen ändrades till att innehålla fler och fler inom totalförsvarets civila verksamheter, ändrades också utbildningarna till att passa en ny målsättning – ”att rekrytera, informera och utbilda frivilliga för totalförsvarets beredskaps- och krigsorganisation inom ramen för det psykologiska försvarets verksamhetsområden”.
1996 års försvarsbeslut innebar en stor ominriktning av Försvarsmakten. Detta påverkade även ToPF som omformulerade sin målsättning till ”att utbilda för frivillig tjänst för att stärka samhällets förmåga att möta svåra påfrestningar i fred”. Detta innebar att allt fler personer med civil bakgrund sökte medlemskap i ToPF för att inom organisationen få en utbildning som lämpade sig även för deras dagliga arbete inom näringslivet, landsting eller kommuner. Men än viktigare var att utbilda medlemmar för att kunna stå till förfogande om så behövs i en fredstida kris i samhället.
Ett förbund, ett nytt namn – Criscom
ToPF var under flera år ett förbund med lokala föreningar i övre och nedre Norrland, Öst, Väst och Syd. Ekonomiska realiteter tvingade så småningom fram en ny organisation. 2006 ombildades ToPF till Kriskommunikatörerna, Criscom, ett rikstäckande specialistförbund inom Försvarsutbildarna. Dåvarande förbundsstyrelseordförande Anders Gummesson var initiativtagare till den nya organisationen – en organisation som kommit att bli föregångare inom utbildningsområden som mediarelationer, kriskommunikation, intervjuträning och media gaming.
Criscom är numera organiserat som ett riksförbund med direktanslutna medlemmar i hela landet. Utvecklingen har gått framåt i rask takt sedan 1994 då dåvarande ToPF-Syd arrangerade en veckoslutskurs i kriskommunikation på FBU:s kursgård i Höllviken. Intresset blev så stort att kursen permanentades i CFB:s kursutbud och genomfördes på Källvikens kursgård utanför Strömstad varje år till och med 2004.
Sedan dess har Criscom utvecklats till en ledande utbildningsorganisation inom frivilligförsvaret med uppdrag för Försvarsmakten, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, och Länsstyrelser runt om i landet. Att det finns eldsjälar är för Criscom, liksom för alla övriga frivilligorganisationer, grunden för all verksamhet. Man kan komma långt med entusiasm men utan nöjda medlemmar räcker det inte. Det gäller också att rekrytera nya medlemmar – för syns vi inte så finns vi inte.