Idag startade de så kallade Känsöseminarierna. Under tre dagar kommer representanter från både militära och civila myndigheter, organisationer och företag samlas frö att utbyta tankar och erfarenheter. Känsöseminarierna kan bäst liknas vid ett nätverk av nätverk. Aktiviteten startade 2005 och idag deltar ca 130 personer.
Teman är alltid ”Befolkningens överlevnad” samt ”Samhällets funktionalitet” i år med inriktningen ”IT-samhällets sårbarhet”. Försvarsutbildarna och Criscom har ju här en naturlig plats i och med vår inriktning på civil verksamhet. Veikko Kekki från Energimyndigheten och Per-Erik Nyström från Livsmedelsverket berättade om samhällets krisberedskap utifrån sina perspektiv. Därefter följde gruppdiskussioner kring ett krisscenario med frågor som; Hur påverkas kommun, myndigheter och den enskilda människan och Hur kan man förebygga och förbereda? Olof Bergstedt representant för VAKA (Den nationella vattenkatastrofgruppen) och anställd vid Göteborg Vatten berättade om beredskapen och de risker och hot som föreligger kring vattenförsörjningen.
Redan efter första dagen, och det är väl det som är meningen, konstateras att samverkan är nödvändig för att klara påfrestningar i samhället. Det finns ett stort behov av frivilliga krafter främst på kommunal och regional nivå. Försvarsutbildarna har också fått möjligheten att sprida information om hur vi är ett stöd för både Försvarsmakten och samhällets krishanteringsförmåga. Flera av deltagarna som representerade myndigheter, kommuner och länsstyrelser menade att informationen och krisinformationen måste ses över. Criscom har här en funktion att fylla.
Criscom på Känsö
0