Under 2014 har Försvarsutbildarna i uppdrag att engagera ett 30-tal medlemmar som kan och vill skriva avtal inom ramen för frivillig förstärkningsresurs. Vi söker redaktörer, omvärldsbevakare, informationsassistenter för uppdraget att stödja samordning av information till myndigheter, allmänheten och media. Uppdragsgivarna är en länsstyrelse samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Beskrivning av Länsstyrelsen och av MSB
Länsstyrelsens beredskapsfunktion arbetar för att skapa ett säkrare och mer robust samhälle om olyckan trots allt skulle vara framme. De ser till att kommuner och myndigheter har den förmåga som krävs för att såväl ledningsmässigt som operativt kunna hantera den uppkomna situationen. Beredskapsfunktionen arbetar för att länsstyrelsen har god förmåga att uppfylla sitt geografiska områdesansvar. I detta arbete samverkar länsstyrelsen med ett trettiotal centrala myndigheter, länets kommuner och andra aktörer och organisationer!
MSB har ett ansvar för att vid en inträffad händelse stödja berörda aktörer att samordna samhällets krishanteringsåtgärder, stödja samordning av information till allmänhet och media, samt verka för en effektiv användning av samhällets samlade resurser. De tillhandahåller och utvecklar metoder, nätverk och tjänster att användas av andra berörda aktörer under kris. Exempel är samverkanskonferenser, ”frågor och svar” i Mina sidor och krisinformation.se.
SYFTE
Skapa frivillig förstärkningsresurs som skall stödja samordning av information vid större händelser. Skapa uthållighet när det gäller att samordna informationen till allmänhet och media. Medverka vid övningar som innefattar kriskommunikation.
UPPGIFTER
Som frivillig förstärkningsresurs ska du ingå i en grupp som utbildas för att kunna ingå i en beredskap för att stödja och skapa uthållighet hos Länsstyrelsen eller hos enheten för Samordning och insats hos MSB. Du ska kunna stödja ordinarie verksamhet med olika arbetsuppgifter inom kriskommunikationsområdet.
Du skall kunna stödja:
- produktionen av frågor och svar (FAQ)
- i samband med samverkanskonferenser med t ex protokollföring
- vid omvärldsbevakning i media, sociala medier och hos andra myndigheter
- framtagandet av trender i sociala medier, forum på nätet och i media
- framtagandet av underlag till informationssamordningen
- med förslag till informationsinsatser, myndighetsmeddelanden och talepunkter
- webbpublicering
- via distansarbete såväl som på den ort som uppdragsgivaren anvisar
KVALIFIKATIONER
- Relevant utbildning eller yrkeslivserfarenhet inom kommunikation
- Modernt tänk vad avser kommunikation gällande både intern- och externkommunikation, media och sociala medier
- Vana av att arbeta mot en tight deadline
- Mycket goda kunskaper i svenska
- Andra språk är meriterande
- Önskvärt, men inte ett krav, med erfarenhet av att jobba journalistiskt, gärna med erfarenhet från webbpublicering eller som webbmaster
- Önskvärt, men inte ett krav, med erfarenhet av att arbeta i stab eller inom redaktionellt arbete
- Önskvärt att man är orienterad i samhällets krisberedskapssystem
- Önskvärt med körkort
- Du är medlem i en frivillig försvarsorganisation