Det svenska örlogsfartyget lägger till vid kajen i ett främmande land. Dess uppdrag är att utgöra en neutral plattform för de stridande parternas förhandlare. Ingen är beredd på att fartygets ankomst inte uppskattas av alla. Ett fyrtiotal demonstranter möter vid kajen med ägg- och tomatkastning. Den lokala polisen finns inte på plats men uppges vara på väg. Fartygsbesättningen löser problemet genom att spruta vatten på demonstranterna, varefter en säkerhetszon upprättas. Beväpnade vakter placeras ut. Situationen är lugn men spänd – till en början.
Det här är upptakten till ett av de moment som övades under några veckor i september, då 15 instruktörer från FOST, Flag Officer Sea Training inom brittiska Royal Navy, bedömde stridsdugligheten hos Fjärde sjöstridsflottiljens fartyg och dess besättningar. Under tre veckor gick specialister igenom fartygens standard avseende allt från stridsledning och manövrer under beskjutning till radar, livräddningsutrustning och maskin. Avsikten är förstås att fartygen och dess besättningar ska bli bättre på allt de gör, allt i syfte att maximera säkerheten.
Det spelade scenariot eskalerar förstås och besättningen tvingas under kvällen som övningen pågår, ta ställning till en svensk kvinna som, hotad till livet, ser en chans att fly landet. Hotfulla utfall från lokal milis, skottlossning, skadade och döda besättningsmän samt brand ombord med kraftig rökutveckling som följd, ingår också i scenariot. När den lokale polischefen till slut dyker upp, visar han sig vara en mutkolv av stora mått och den gode vän han har med sig (spelad av en av Criscoms medlemmar) visar sig försöka smuggla ombord sprängämnen. Att allt detta utspelas inför ögonen på den församlade pressen (också här spelade Criscom en roll), gör inte situationen lättare att hantera för besättningen.
-Marinen har samarbetat med britterna i cirka tio år. Deras kompetens är obestridd och mot bakgrund av Sveriges utökade marina engagemang är den här typen av övning oerhört värdefull, säger Löjtnant Antonio Toscano i övningsledningen. -Det finns säkert de som tycker att det här är en ”stora pojkars lek” med knallpulver, men för den som har upplevt den här typen av händelser i verkliga livet är det allt annat än en lek, avslutar Antonio Toscano.