Stämmodagen lördagen den 16 mars på Karlbergs slott var en av de mer välbesökta stämmorna som Criscom hållit som ett rikstäckande förbund. Två intressanta talare lockade många och kanske även stämmovalet.
Mikael Tovesson, chef för enheten omvärld och beredskap på Myndigheten för Samhälsskydd och Beredskap, MSB, talade om hot och risker i Sverige och hur MSB förbereder samhället för att möta dessa. Även Sveriges närmast unika lösning på krisberedskap belystes. Det unika är en självklarhet för oss: myndigheter med samhällsskyddsansvar har en skyldighet att samordna sig. Det fungerar på grund av vår kultur och skulle inte kunna fungera på så många andra ställen.
– Vi är ett konsensusfolk och ser ett ansvar i att lösa problem tillsammans, säger han. Detta syns i den svenska myndighetsstrukturen där ingen myndighet står över den andra. En grekisk kollega på besök hade tydligen väldigt svårt att greppa detta och trodde att han försökte dölja något när han inte kunde säga vem som styrde vid en kris.
Efter en uppradning av hot och risker frågade han sig så om vi kan vara trygga. Samhället är mer komplext, vi har sårbarheter och beroenden. Kriser sitter mycket i hjärnan dessutom. De som vill skada oss har också blivit mer komplexa, t.ex. cyberhoten, påverkan på folken och det är lättare att göra skada idag mot förut. Detta är inte enbart statens eller kommunens problem, utan även individens. Han anser dock att vi kan sova lugnt. Dels bor vi i Sverige, det är ett uthålligt land bestående av försiktiga invånare, men han tycker att vi måste bli bättre på att hjälpa varandra. Där spelar vi frivilligorganisationer en stor roll, ansåg han.
En säkerhetspolitisk exposé
Tommy Åkesson, huvudsekreterare för Försvarsberedningen på Försvarsdepartementet, gav församlade sex förbund en exposé över säkerhetspolitiken efter kalla krigets slut. Han vänder sig emot vanan att enbart tala om tiden före och efter Berlinmurens fall. Han menar på att det har gått tre faser sedan dess. Efter Warzawapaktens sammanbrott rådde spretighet i omvärlden, följt av nya, oanade asymmetriska hot i och med 11 september, till framväxten av nya stormakter. Mycket har således hänt och sista värnpliktskullen var inte ens född när Berlinmuren föll.
Med denna bakgrund tar nu försvarsberedningen avstamp. En inriktningsproposition ska vara klar i juni 2013. Våren 2014 kommer en försvarspolitisk rapport då man förhoppningsvis ska vara överens över blocken. Tommys gissning är att man vill lägga försvarspolitiken på hyllan över valet. Det nya försvarsbeslutet ska slutligen komma 2015.
Tommy fick frågan varför ett eventuellt Nato-medlemskap inte är en större fråga för försvarsberedningen.
– För att Natofrågan ska komma upp på den politiska agendan måste de politiska partierna vara någorlunda överens om att den ska upp. Det är framför allt ett stort parti som inte vill ha upp den, socialdemokraterna. Mest på grund av sitt inre liv, eftersom de är splittrade internt i frågan. Moderaterna å sin sida har förklarat på sin stämma att de är för medlemskap, men arbetar inte för det
Hur som är den försvarspolitiska debatten mer livlig än på länge, mycket tack vare ÖB:s uttalande under nyårshelgen som följdes av en intensiv blogg- och mediedebatt. Vi får se hur pass diskussionen har stillnat till valet 2014. Vi får hoppas att den inte gör så.
Stämmoförhandlingar gav ny styrelseordförande
Därefter följde enskilda stämmoförhandlingar. 25 medlemmar var med och röstade (33 totalt på stämman). Protokoll kommer att skickas ut till medlemmarna. Valet av funktionärer blev som följer:
Styrelseordförande: Hanna Lönn, nyval 2 år
Sekreterare: Robin von Euler, nyval, fyllnadsval 1 år
Kassör: Bo Olander, omval 2 år
Ledamot: Rolf Arsenius, nyval, 2 år
Ledamot: Hans Granquist, omval 2 år
Ledamot: Rebecca Litzell, fyllnadsval 1 år
Ersättare: Mattias Pettersson, omval 2 år
Ersättare: Malin Källman, nyval, fyllnadsval 1år
Har ett år kvar på sitt mandat:
Förbundsordförande: Anders Gummesson
Ledamot: Carl M Sjöstrand
Ledamot: Anna Torndahl
På stämman delades det även ut medaljer. Hans Granquist mottog förbundets förtjänstmedalj i guld. Mattias Pettersson och Anna Torndahl mottog förbundets förtjänstmedalj i silver. Dessutom delades även Försvarsutbildarnas förtjänsttecken i guld ut till Rolf Arsenius och Bo Olander.
Text: Hanna Lönn