Under två veckor i juli tränades ett tjugotal medlemmar ur Criscom och andra Försvarsutbildarförbund i rollen som Public Affairs Officer (PAO) i Försvarsmakten, med fokus på våra insatser utomlands. Att det är ett krävande, ansvarsfullt och ibland tidskritiskt arbete framgick då Henrik Eskilsson berättade om sina erfarenheter från Afghanistan.Henrik var PAO i Afghanistan under tiden för de tre dödskjutningarna i februari i år. På enbart några timmar från natten den 6 februari drog ett intensivt krishanteringsarbete i gång på campen och på högkvarteret i Sverige. Henriks arbetsdygn förlängdes till 22 timmar då uppgifterna tredubblades och riktades mot kontingentschefen, informationsstaben i Stockholm, internt på campen samt mot media. Samtidigt skulle han hantera den egna chocken och sorgen, och ha soldaternas i åtanke när han dokumenterade hela krisarbetet med kameran.
[frame_right src=”http://www.criscom.se/wp-content/uploads/2010/07/Intervju.jpg” href=””]Intervjuträning i solskenet[/frame_right]Att vara förberedd på ett worst case-scenario är en förutsättning när man ska gå i befattning som PAO. Under de tre PAO-kurserna i Höllviken denna sommar tränades eleverna dessutom i att tackla intervjusituationer såväl framför kameran som inför en skrivande journalist, liksom talskrivande och förberedelser inför en presskonferens.
Anders Gummesson, kurschef och förbundsordförande i Criscom, är nöjd med utvecklingen av kurserna och de tillströmmande eleverna.
”Det är fjärde året som vi har genomfört dessa kurser på Försvarsmaktens uppdrag. I sommar såg de helt annorlunda ut än tidigare år. Detta på grund av att informationsstaben var mycket tydligare i sin beställning. Kurserna skulle vara inriktade på den nya försvarsmakten som tar form och med stor vikt lagd på de internationella insatserna.”
Eleverna var till stor del redan praktiserande journalister och informatörer, men en PAO-befattning i Försvarsmakten innebär för många en helt ny miljö och organisationskultur. För att ge eleverna kunskap i Försvarsmaktens sätt att arbeta med informationsfrågor arbetade man enligt Nato Public Affairs Guidance och eleverna gick igenom och arbetade med Standing Operating Procedures för PAO i Nordic Battlegroup 2011 (NBG 11).
”Det är en spännande mix av elever,” säger Anders Gummesson. ”De är Försvarsmaktsanställda, från Hemvärnet och PAO i NBG 11 samt andra som sökt PAO-befattningarna i utlandsstyrkan, och med denna kurs ville öka sina chanser. Som kurschef häpnar man när man möter en sådan enorm civil och militär kompetens.”
[frame_left src=”http://www.criscom.se/wp-content/uploads/2010/07/Presskonferens.jpg” href=””]Presskonferens som avslutning[/frame_left]Den sista kursen avslutades med en presskonferens där ”kursetta-gruppen” fick förbereda NBG 11 Force Commander brigadgeneral Stefan Andersson. Den väntande presskåren bestod av övriga kurskamrater. Force Commander anlände till kursgården en timme innan den väntande presskonferensen, snabbt briefad av sin riktiga PAO, Jesper Tengroth, om själva scenariot. Därefter följde mediabriefen från eleverna.
”De var väl insatta i en chefs behov av att förmedla både storheter och detaljer,” sade han efteråt. ”Jag kände mig trygg tack vare deras förberedelser och jag behövde inte skriva egna talepunkter. Framför allt gav det mig också en timmes medieträning, så för mig var det också ett utbildningspass.”
- Hanna Lönn